Sözlerini ünlü şairlerin şiirlerinden alan o kadar çok şarkı var ki… Nazım Hikmet de muhtemelen şiirleri en çok bestelenen şairlerimizden beri. Şairin doğum yıl dönümünde şiiri Nazım Hikmet’e bestesi ise Mes’ud Cemil Bey’e ait Kanatları Gümüş’ün hikayesini anlatıyoruz.
“Kanatları gümüş, yavru bir kuş
Gemimizin direğine konmuş.”
Kanatları Gümüş şarkısının şiiri Nazım Hikmet’e, Nihavend makamlı bestesi ise Mes’ud Cemil Bey’e ait. Mes’ud Cemil Bey ise Türk musikisinin çok önemli bir bestekarı, icracısı ve yine aynı şekilde önemli bir müzisyen olan Tanburi Cemil Bey’in de oğludur. Biri edebiyatımızın diğer musikimizin iki büyük insanından çıkan bu eser, bir diğer büyük adam, tiyatrocu Muhsin Ertuğrul’un bir oyunu için bestelenmiş, hatta bu yüzden bir sansüre bile uğramış.
Hikayesi şöyle: 1930lu yıllarda Muhsin Ertuğrul tarafından “Mineli Kuş” isimli bir müzikli bir film hazırlanmaktadır. Senayoyu Nazım Hikmet yazmıştır ve Nazım Hikmet’in iki şiiri de Mes’ud Cemil Bey tarafından bu eser için bestelenmiştir. Bunlardan biri de “Kanatları Gümüş”tür. Fakat 1938 yılında yaşanan Harp Okulu Olayları neticesinde Nazım Hikmet’in tutuklanması ve buna müteakip gelişen olaylar nedeniyle “Mineli Kuş” filminin de çekimleri durur. Filmin akıbetinin ne olduğunu tam olarak bilenin olmadığını söylüyor bu hikayeyi bize aktaran tarihçi Murat Bardakçı. [1]
Münir Nurettin Selçuk yorumu oldukça meşhur olan bu eser, günümüzde TRT müzisyenleri tarafından da sıklıkla icra edildiği gibi son dönemlerde daha genç müzisyenlerce de yorumlanmıştır. Örneğin; gitarist Cenk Erdoğan, ilk albümü “İle”de bu parçanın enstrümantal bir yorumuna yer vermiştir. Şükriye Tutkun da 1997 tarihli ilk albümü’nde bu parçayı yorumlamış, ama parça o albümde “Dağlara Çıkma Karadeniz” ismiyle yer almıştır. Yasemin Mori 2013 yılında Akustikhane programında bu parçayı söylerken Şevval Sam da “II Tek” albümünde bu parçayı yorumlamıştır.
Gevende grubu ise bu parçayı Berkin Elvan anısına çalıp sosyal medya hesabından paylaşmıştı.
Aşağıdaki çalma listesinde bu parçanın farklı icracılar tarafından yorumlarını bulabilirsiniz. Hatta Mura Belge’nin tanbur çaldığı bir yorum bile mevcut.
Kaynaklar
[1] Belge, Murat. “Şarkılar öyle Nazikçe Ve Rica Ile Değil, Işte Böyle Yasaklanır!” HaberTürk Gazetesi, August 11, 2013. Accessed January 15, 2014. http://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/867965-sarkilar-oyle-nazikce-ve-rica-ile-degil-iste-boyle-yasaklanir.
Reblogged this on and commented:
Nazım Hikmet’i doğum gününde “Kanatları Gümüş”ün hikayesi ve çalma listesiyle anıyoruz.