Nasreddin Hoca’ya göre dünyanın merkezi Konya’ymış. Hala öyle mi bilinmez, ama yıllar boyu pek çok medeniyete de merkezlik eden Konya, son yıllarda ev sahipliği yaptığı bir festivalle tüm dünyanın müziklerini ülkemize taşıyarak dünyaları buluşturan bir yer olmaya devam ediyor. “Mistik Müzik Festivali” 2004 yılından bu yana Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir dünya müzikleri festivali. Endüstrileşmiş ve popüler türlerden ziyade yerel müzik geleneklerine yönelik bir festival olması nedeniyle de ülkemizdeki diğer dünya çapındaki büyük festivallerden (caz, klasik müzik vb. festivaller) tamamen farklı bir noktaya konumlanıyor. Bu festivali diğer büyük festivallerden ayıran en önemli diğer iki özelliği ise büyük caz ve benzeri festivallerin aksine İstanbul’da gerçekleşmemesi ve yine diğer büyük festivallerin aksine tamamen ücretsiz olması.
2004 yılında başlayan festival, ilk yıllarda Aralık’ta Hz. Mevlânâ’nın Vuslat Yıldönümü Törenleri (Şeb-i Arûs) kapsamında yapılmakta iken, 2008 yılından beri Aralık yerine “Hz. Mevlâna’nın Doğum Yıldönümü Etkinlikleri” kapsamında Eylül ayında gerçekleştirilmeye başlanmış. O günden bu güne Pakistan, İran, Hindistan, Sudan, Yunanistan, İspanya, Senegal, Mısır, Endonezya gibi pek çok ülkeden birbirinden önemli müzisyenleri ağırlayıp şaman ayinlerinden sema törenlerine pek çok ritüel ve geleneği dinleyiciyle buluşturan festival, ülkemizin belki de yeteri kadar farkında olmadığı müzik nimetlerinden biri olabilir.
Bu sene 22-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin konukları gerçekten büyük. Festivalin açılışını Tuva geleneksel müziği ve “throat singing” veya Altay dilindeki adıyla “kaylama” denen geleneksel gırtlak vokali türünün en önemli ve başarılı temsilcilerinden olan grup Huun Huur Tu yapacak.
Gırtlaktan şarkı söyleme geleneği ile kadîm akustik çalgıları bir arada kullanan ilk topluluklardan biri olan Huun-Huur-Tu sâyesinde, dünyanın dört bir tarafından dinleyiciler Tuva’nın kadîm gelenekleriyle tanışma fırsatına erişmişlerdir. İcrâ ettikleri eserlerde çoğunlukla Tuva bozkırları ve atları tasvîr edilir.
Festivalin bu seneki diğer konukları Mali Grio Müziği’nde Bassekou Kouyate&Ngoni Ba, Fas’tan Ensemble Thami al-Harraq, Pakistan’dan Jamalluddin Fakir, İran’dan Üstad Mohammed Reza Shajarian, Hindistan’dan Pantid Shiv Kumar Sharma, Japonya’dan Iwami Kagura Gotsu Dan, Sefarad Müziği’nde Rabbi Haim Louk ve tabi ki Konya’nın vazgeçilmezlerinden sema töreninde Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu olacak.
Songlines dergisi tarafından da “Dünyanın En İyi 25 Festivali” arasına alınmış bu festivalin içerik zenginliği ve büyüklüğüne göre bu kadar az tanınması mütevazılığından olsa gerek, fakat kesinlikle kaçırılmaması gereken bir festival. Şiddetle tavsiye ediyoruz
Buyurun web sitesi: http://mistikmuzik.com/
Ve Facebook sayfası: https://www.facebook.com/MysticMusicFest