İran müziği ile ilgili paylaştığımız ilk listemizde de dediğimiz gibi dünya üzerindeki herhangi bir kültürün müziklerini listelere sığdırmak imkânsız. Fakat biz yine de bir çaba elimizden geldiğince sizlerle paylaşmak istediğimiz ezgileri, isimleri yazmaya devam ediyoruz. Muhakkak ki listede olmayan, eksik kalan isimler hep olacaktır. Yeri geldikçe eksiklerimizi tamamlamaya devam edeceğiz. Bu listemiz bol bonuslu olsun dedik. Umarız beğenirsiniz. Keyifli dinlemeler…
- Ali Azimi
Tahran doğumlu Ali Azimi, müzisyen bir aileden gelmesinin şansı ile küçük yaşta müziğe başlamış. Önce piyano ve sonra klasik gitar dersleri alan Azimi, Üniversitede lisans eğitimini makine mühendisliği üzerine tamamlamış ve İngiltere’de aynı bölümde yüksek lisans yapmış. Daha sonra yapmak istediği işin mühendislik olmadığını fark edip makina mühendisi olarak çalışırken mühendisliği bırakıp gerçek tutkusu olan müziğe yönelmiş. (Yazar notu: Darısı tüm mutsuz mühendislerin başına.) 2009 yılında kurduğu müzik grubuyla çalışmalarına devam eden Azimi, İran Rock müziğine yeni bir bakış açısı getirdi. Sanatçının ilk solo albümü “Aghaye Past” 2013 yılında yayınlandı. Bu albümde yer alan Aghaye past ve Pishdamarat şarkıları kısa sürede hit oldu. Ayrıca Aghaye Past klibi Farhang Vakfının düzenlediği kısa film festivalinde birincilikle ödüllendirildi.
Biz de sizlerle Ali Azimi’nin başka bir çalışması olan Nooruz to Rahe yi paylaşıyoruz. Sanatçıya bu parçada kuzeni Golnar sesi ile eşlik ediyor.
Bu da bonus: “Pishdaramad” Kısa film tadında, oldukça keyifli bir klibi var, dinlemekle kalmayın, izleyin de…
Moshkelam bakhte bad o talkhie ayam nist / Kötü talih, acı günler sorun değil.
Moshkelam pushundane pineye dastam nist / Ellerimdeki nasırı saklamak sorun değil.
Moshkelam nun nist ab nist bargh nist / Ekmek, su, faturalar sorun değil.
Moshkelam shekastane telesme tanhayist / Sorunum, yalnızlık büyüsünü bozamıyorum.
Asheghunast yek ruzi ham hal mishe / Aşk benim sorunum, bir gün çözülecek.
Ya ke az baresh zanuye man kham mishe / Ya da bu yükün ağırlığından dizlerim bükülecek..
- Golshifteh Farahani
Farahani son yılların dikkat çeken başarılı kadın oyuncularından. Kendisini oynadığı filmlerde izlemekten büyük keyif alıyoruz fakat bu listede bulunmasının nedeni elbette başarılı bir oyuncu olması değil, müzisyen kimliği. Sanatçının müzikle olan ilişkisini bilen biliyordur, bilmeyenlere de biz anlatmış olalım. Beş yaşında piyano eğitimi alarak müziğe başlıyor sevgili Farahani, çok başarılı bir müzik kariyeri onu beklerken içindeki oyunculuk aşkına karşı koyamıyor ve müzik kariyerini bırakıp hayatına oyuncu olarak devam ediyor. Fakat sanatçı oyunculukta ilerlerken müzik de kendisine yol arkadaşlığı etmeye devam ediyor. Çeşitli müzikal çalışmalarda yer alan Farahani oynadığı bazı filmlerde de müzisyen kimliğini bizlere ufaktan da olsa gösteriyor.
Oynadığı bir filmde saçları göründüğü için pasaportuna el konulan sanatçıya ülke güvenliğini tehlikeye atmaktan dava açıldı. Davanın sonuçlanmasından sonra eşiyle birlikte Fransa’ya yerleşen Golshifteh’nin ülkesinde kadınlara karşı uygulanan baskıyı protesto etmek için 2012 yılında bir dergiye verdiği pozlar yüzünden İran’a girmesi yasaklanmıştır.
Kendisinin seslendirdiği “Shahzadeye gheseye man” (Masalımın şehzadesi ) adlı parçayı paylaşıyoruz sizlerle.
“Bahtımın açıldığı an, rüyama girenin geldiği an
Keşke gönlüm rüsva olsa, gözyaşıyla dolu iki gözüm göle dönse”
Farahani’nin bonusu “Yalla Tnam Nada”. Şarkı Farsça değil Arapça fakat kendi yorumunu o kadar güzel katmış ki, paylaşmadan edemedik.
- Darya Dadvar
Darya Dadvar 1971 Tahran doğumlu. İran’da sanatla dolu bir çevrede büyüyen Darya, müzisyen bir annenin kızı. 1991 yılında müzik okumak için İran’ı terk edip Fransa’ya taşınan sanatçı Toulouse Konservatuarı Ses bölümü mezunu. Darya Dadvar müziğinde Barok, Klasik, Jazz ve Blues tarzları ile İran geleneksel müziği motiflerini birlikte düzenleyerek kendi stilini yaratmış, aynı zamanda dünya müziğinde de farklı tarzıyla önemli bir isim olmuştur. Kendisinin İran müziğinin büyülü seslerinden olduğunu söylesek birçoğunuz bize katılır muhtemelen.
Darya Dadvar “Navai” Mevlana’nın şiirinden bestelenen büyüleyici bir şarkı…
Bu da Darya Dadvar bonusu, ülkemizde de bilinen bir eser olan“Küçelere Su Serpmişem” i bir de Darya Dadvar’dan dinleyin.
“Küçelere su serpmişem, yar gelende toz olmasın…”
- Cavid Mürtezaoğlu
Böyle bir liste hazırlayıp ülkemizde yaşayan Cavid Mürtezaoğlun’u anmasak ayıp etmiş olurduk herhalde. Sanatçı Tebriz’de doğmuş ve küçük yaşlarda müziğe başlamış. Çeşitli yerlerde müzikal çalışmalarda bulunduktan sonra Bakü’de konservatuarda okumaya karar vermiş ve Bakü’ye yerleşmiş. Burada bir albüm çalışması olmuş ve Azerbeycan’da “Şah Hatai İrfan Derneği”nin kuruculuğunu yapmış. Daha sonra İran’a dönüp çalışmalarına orada devam etmiş. İki albüm, film ve belgesel ve müzikal müzikleri yapmış. Sanatçının bu dönemde çıkardığı “101 Nefes” adlı bir de şiir kitabı bulunmakta. Çalışmalarına Türkiye’de devam eden Mürtezaoğlu, burada ses dersleri vermekte. Doğu ile batı müziğini sentezlediği kendisine ait beş ciltten oluşan bir Vokal metodu kitabını yayına hazırladı. Aynı zamanda Feryal Öney le yaptığı “Tebriz’den Toros’a” adlı bir albüm çalışması da mevcut.
Kendisinin muazzam yorumuyla “Hardasan Yar”
Bonussuz geçmeyelim… TRT’nin Ulu ozanlar- Nesimi bölümünden bir parça:
“Ben de sığar iki cihan, ben bu cihana sığmazam…”
Bir de ekstra bonus parça ekleyerek bol bonuslu “İran dışında gelişen İran müziği” listemizi sonlandıralım.
Yine Türkiye’de yaşayan bir sanatçıdan olsun son parçamız da..
Sanam Abdolazimzadeh- Sevgilim
Umuyoruz ki dinlerken en az bizim kadar keyif almışsınızdır. Sonraki listemizde görüşmek üzere…
Kaynakça
http://ulkedesanat.com/iran-muziginin-parlayan-ismi-ali-azimi/
https://zete.com/parlayan-bir-yildiz-siradisi-bir-kader-golshifteh-farahani/
http://www.daryadadvar.com/biography/