Bu listede 60’lardan günümüze farklı dönemlerden çeşitli rock sanatçılarının kendilerinden önceki ustalara, saygı mahiyetinde yaptığı “cover”ların bir kısmını toparlamaya çalıştım.
Elf – Aqualung (Jethro Tull)
Elf, efsane heavy metal vokali Ronnie James Dio’ nun 1967 yılında kurduğu ilk grubu. 1972’ den 1975’e üç tane stüdyo albümü yayınlayan grup, albümlerinin hiç birisi için bu Jethro Tull yorumunu kaydetmemiş. Elimizdeki kayıt ise 1972 yılından bir bootleg’ ten. ‘Live at the Bank, Cortland, USA’ ismiyle yayınlanan bootleg’ de yorumlanan iki Jethro Tull şarkısından bir diğeri ise Crossed Eyed Marry.
Johnny Cash – Hurt (Nine Inch Nails)
Ustalara saygı dediğimizde akla, genç müzisyenlerin kendilerinden öncekileri coverlaması geliyor tabiki ama bu örnekte durum tam tersi. Nine Inch Nails’ ın 1994 çıkışlı albümü The Downward Spiral’ da yer alan bu şarkı aslında albüm konsepti içinde uyuşturucu bağımlılığı, depresyon ve kendini yaralama gibi konulardan bahsediyor. Fakat Johnny Cash, 2002 yılında yayınlanan American IV: The Man Comes Around albümü için bu şarkıyı kaydettiğinde hem tarzın değişmesi, hem bazı sözlerin değişmesi hem de çekilen vidyo klip ile parça bambaşka bir duyguya yönelmiş. Klipte kullanılan ev, Nashville’de bulunan ve Johnny Cash’ in hem evi hem de müzesi olarak kullanılmış olan House of Cash. Fakat 2003 yılında yönetmen Mark Romanek, klip için bu mekanı görmeye gittiğinde evin durumunu yapımcı Rick Rubin’e, “Terk edilmiş ve ihmal edilmiş” sözleriyle özetlemiş. Dolasıyla klip, hem Hurt şarkısının Johnny Cash versiyonunun ruhunu yansıtan, hem de kariyerinin sonlarına gelmiş olan Johnny Cash’in dönüp geçmişle yüzleşmesini sembolize eden bu evde çekilmiş.
The White Stripes – Jolene (Dolly Parton)
Dolly Parton tarafından yazılan ve 1973 yılında yayınlanan klasikleşmiş country şarkısı Jolene’in oldukça fazla yorumlanmışlığı var. Bunlardan en sıradışı olanı ise The White Stripes yorumu olmalı. Bir kadının başka bir kadına kocasını ondan çalmaması için yalvarmasını konu alan şarkının, Jack White gibi bir erkek rock yıldızı tarafından yorumlanması ilginç. İlk başladıkları yıllardan beri konser repertuarlarında yer alan bu cover, Jolene (Live Under Blackpool Lights) ismiyle, 2004 yılında, canlı single kayıt olarak yayınlanmış.
Deep Purple – Help (The Beatles)
Deep Purple’ ın 1968 yılında yayınlanan ilk albümünde dört orjinal şarkının yanında dört tane de cover yer almakta. Bu şarkılardan en hit olanı ise Bill Joe Royal yorumu olan Hush. Fakat aynı albümde yer olan bir diğer yorum ise, The Beatles’ ın 1965 çıkışlı aynı isimli albümünde yer alan mega hiti Help! The Beatles versiyonundan çok farklı olan bu şarkıda, hem orjinali rock’n roll olan parçayı bir ballad olarak dinliyoruz, hem de Deep Purple’ın nadir psychedelic öğelerini de barındırmakta.
Between the Buried and Me – Three of a Perfect Pair (King Crimson)
Amerikalı progresif metal grubu Between the Buried and Me, bir çok farklı dönemden ve farklı müzisyenlerden etkilenmiş bir grup. Grubun 2006 yılında çıkardığı ve sadece coverlardan oluşan The Anatomy Of isimli albümü ise tam anlamıyla bir ustalara saygı toplaması olmuş. Bu albümdeki Three of a Perfect Pair şarkısı da King Crimson’ın 1984 yılında çıkan onuncu stüdyo albümünden. King Crimson’ın Adrian Belew dönemini müthiş özetleyen bu parçanın bir de, iki grubun versiyonlarının üstüste çalındığı mash-up’ımsı hali de bulunmakta.
Steven Wilson – Space Oddity (David Bowie)
Porcupine Tree ile tanıdığımız, ve kariyerine 2011 yılından beri solo çalışmalarıyla devam eden Steven Wilson, yakın zamanda aramızdan ayrılmış İngiliz rock efsanesi David Bowie’yi, onun 1969 çıkışlı Space Oddity parçasını 27 Ocak 2016’ da Hammersmith Apollo konser salonunda yorumlayarak anmış. Vokalde ise İsrailli müzisyen Ninet Tayeb var.
Bear McCreary, Battlestar Galactica OST – All Along the Watchtower (Bob Dylan ve Jimi Hendrix)
Listemizin son parçası ise bir rock müzisyeninden değil, rock müzik hayranı bir dizi/film müziği bestecisi olan Bear McCreary’den. Amerikalı besteci, orjinali Bob Dylan’a ait olan fakat şarkıyı popüleritesine kavuşturmuş yorumu Jimi Hendrix’ten olan bu şarkıyı hem bir bilimkurgu draması olan Battlestar Galactica’nın hikayesinin önemli bir parçasına yapmış, hem de alışılmışın dışında bir yorum getirmiş.
Kaynakça
http://en.battlestarwiki.org/wiki/The_Music