Bestelenmiş Şiirler – II

Uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar. Listelerimizin arasını biraz fazla açtık maalesef ama umarım telafi edebilirim bundan sonra. Bir önceki çalma listemizde şairlerin bestelenmiş şiirlerini paylaşmıştık sizlerle, oradan devam edelim. Dinlerken ayrı, okurken ayrı keyif aldığımız şiirlerden/ şarkılardan oluşan ikinci listemizi sizlerle paylaşıyoruz.

Keyifli okumalar, dinlemeler! Müzikle kalın…

Hem ana fikirden kopmamak hem de bir önceki listemizi hatırlamak adına, Bestelenmiş Şiirler- 1 listemizde paylaştığımız Shakespeare şiirini tekrar paylaşarak başlayalım,

“İçinde müzik olmayan insan,
tatlı seslerin uyumuyla heyecanlanmayan insan,
hainliklere, kötü hilelere, yağma ve yıkımlara yatkındır.
Ruhunun içgüdüleri geceler kadar uyuşuktur
ve duyguları cehennem kadar karanlık;
güvenilmez böyle bir insana…

Müziği dinle!”

  1. Yeşil Fularlı Çocuk (Askıda Yaşamak- Attila İlhan)- Kazım Koyuncu

Farklı senelerin Haziran aylarında kaybettik Attila İlhan’ı ve Kazım Koyuncu’yu. Sevgili Kazım Koyuncu ve Attila İlhan’ın yolları yıllar önce Koyuncu’nun bu bestesi ile kesişmiş. Bir röportajında bu bestesine “Askıda Yaşamak” değil de “Yeşil fularlı çocuk” demeyi tercih ettiğini söylüyor Kazım. Biz de öyle diyelim… Bu şarkı sokaklarımızda vurulan çocuklarımıza gelsin bizden ve Kazım abilerinden. Çocukların sokaklarda rahatça ve özgürce oynayabildiği günlerin hasreti ile dinliyoruz bu şarkıyı. Umuyoruz o günler yakındır.

Boynuna o yeşil fuları sarma çocuk

Gece trenlerine binme, kaybolursun

Sokaklarda mızıka çalma çocuk

Vurulursun…

  1. Geberiyorum (Nazım Hikmet) – Nükhet Duru

1994 Yılında Nükhet Duru’nun albümüne de isim veren bir Nazım Hikmet şiiri. Ahmet Aslan’ın da son albümünde oldukça başarılı bir şekilde yorumladığı bu beste şiiri Nükhet Duru’nun yorumu ile paylaşmak istedik. Şiirin bestesi Ali Kocatepe’ye düzenlemeler ise Sadun Ersönmez’e ait. Şarkı’da Duru’ya oldukça güçlü bir orkestra ve koro eşlik ediyor. Korodaki isimler şu şekilde; Sertab Erener, Sezen Aksu, Levent Yüksel, Fuat Güner, Aysun Kocatepe, Ali Kocatepe, Süha Yıldız, Sadun Ersönmez. Ayrıca şarkının girişinde Levent Yüksel’in çok hoş, şarkıya ayrı bir güzellik katan bir cümbüş solosu da var. Keyifli dinlemeler.

“Geberiyorum kederden…”

  1. Dört Mevsim (Cemal Süreya) – Fazıl Say, Serenad Bağcan

Tam olarak yıldızlar geçidi olan bir şarkı. Cemal Süreya’nın muazzam sözlerine Fazıl Say’ın kusursuz bestesi ve Serenad Bağcan’ın rüya gibi yorumu eşlik ediyor. Şarkı Fazıl Say ve Serenad Bağcan’ın İlk Şarkılar albümünde yer alıyor.-Bu albümden önümüzdeki listelerde, alıntılar yapmaya devam edeceğiz.- Her dörtlükte aşkın ayrı bir güzelliğinden bahsetmiş Süreya.

Yapraklar gibi buluşup kokular gibi sevişenler,
İlk kezmiş gibi buluşup son kezmiş gibi sevişenler,
Salkımlar gibi buluşup ağular gibi sevişenler,
Sokaklar gibi buluşup çarşılar gibi sevişenler,

Bütün aşıklar için, içinde gömülecekleri bir mevsim var… Fakat aşıklar ölmesin diyelim biz yine de.

 

  1. Hürriyete Doğru (Orhan Veli Kanık)- Ezginin Günlüğü

Grubun aynı isimli albümünde yer alan bir Nadir Göktürk bestesi, Orhan Veli Kanık şiiri. Orhan Veli’nin özgür ruhunu tam olarak yansıtan şiir, öyle güzel bir beste ve yorum ile birleşmiş ki, insanda hareket etme güdüsü uyandırıyor. Bestelenmiş şiirler dendiğinde aklıma gelen ilk isimlerden biri Ezginin Günlüğü grubudur. Besteledikleri diğer tüm şiirlerde olduğu gibi bu şiirin de hakkını sonuna kadar vermişler. Şiirin özgür ruhu müzikle o kadar güzel iç içe geçmiş ki, şarkıyı birkaç kez dinledikten sonra herhangi bir zamanda şiiri okuduğumda kulağıma bu melodi gelir hemen.

….

Hey! Ne duruyorsun be! At kendini denize!
Geride bekleyenin varmış, aldırma!
Görmüyor musun, her yanda hürriyet
Yelken ol, kürek ol, dümen ol, balık ol, su ol
Git gidebildiğin yere!