Uzun süredir internetteki videolarını hayranlıkla takip ettiğim bir müzisyen Evrencan Gündüz. Gitaristliği, vokalistliği, duruşu ve enerjisiyle gerçekten çok başarılı bulduğum bu genç müzisyenin, videoları kadar başarılı canlı performansını izlemeye gittiğim bir gün, kendisiyle sohbet etme şansı da buldum. Evrencan Gündüz’ü tanımayanlar tanısın, bilenler de kendi ağzından dinlesin.
Adettendir, soralım. Evrencan Gündüz kimdir, neler yapar?
Ben şu sıralar belli bir misyon edindim kendime ülkem ve durumu nedeniyle. Sanatçının toplum için önemini görüp bir yandan da tecrübe ediyorum. Ve hayat için, toplum için ne kadar önemli bir rolümüz olduğunu fark ediyorum. İçinde bulunduğumuz toplumu nasıl şekillendirebildiğimizi ve insanlar umut verebildiğimizi görüyorum. O yüzden de Evrencan Gündüz, yaptığı işi olabildiğince iyi yapmaya çalışan ve yaşadığı toplumu mutlu etmeye çalışan kişidir.
Peki müziğe nasıl başladın?
4-5. sınıftayken bir arkadaşım çok güzel piyano çalardı, ben de aileme diretmiştim piyano öğrenmek için. İki sene piyano eğitimi aldım. Ortaokulda da bu eğitime devam ettim. Sonra kenarda köşede duran gitarları kurcalarken gitar çalmaya başladım. Ortaokulun bittiği yaz babam bana gitar hediye etti ve elektro gitarın da etkisiyle gaza geldim. Sürekli videolar izleyip, kendi kendine gitar çalan ve şarkılar söyleyen birisi oldum. Grup işleri ilerledi bir yandan. 16 yaşında Shaft’ta çıktım, 18 yaşında Zeytinli Rock Festivali’ndeydim. Sonra kendi grubumu kurdum. Kendimi konserlerin içinde buldum. Yaptığımız işin iyi olu insanların takip etmesi, interneti kullanmamız derken gelişti. Böyle olacağını tahmin etmezdim, hayatın akışı bunu getirdi.
Aileden gelen müzisyenlik etkili oldu mu bu süreçte?
Bence insanın içinde olması önemli. Benim babam müzisyen, ben de müzik yapmalıyım diye düşünmedim hiçbir zaman.
Bana öyle geliyor ki son dönemde kendini, müziğini internet üzerinden ifade eden müzisyenler arasında Evrencan Gündüz, pek çok kişi tarafından keşfedilen ve parlayan isimlerden biri. Nasıl oldu bu?
Öncelikle interneti doğru kullanmak şart. Çektiğiniz videoların sahte olmadığını verdiğiniz konserlerde de kanıtlamanız gerek. Gerçekten performans olarak da çok iyi olduğunuzu ve bu işten keyif aldığınızı, o videolardaki performansların onlarca kez denenip kaydedilmediğini, bir konser gibi tek seferde yapılmış olduğunu ispatlamanız gerek. İnsanlar videolarda gördüğü şeyin gerçek olduğunu anladığında iş pekişiyor.
Bir de vapurda ve sokakta müzik yapma geçmişi varmış..
Kadıköy-Beşiktaş vapurunda iki yıl çalıştım ben. Güzeldi, beni buraya getiren en büyük sebeptir sokakta müzik yapmam. Sokakta insanları tanırsın, istediklerini anlarsın. Ne zaman Türkçe parçaya geçmen gerektiğini fark edersin 🙂 Kendi istediklerini de çalarsın onların istediklerini de, bu böyle bir dengedir. Ama kendi istediklerine, kendi enerjine insanları nasıl dahil edersin, işte onu öğrendiğim yerler sokak ve vapur. Kendini on dakika içinde insanlara sevdirmeyi orada öğreniyorsun işte.
Evrencan Gündüz’ün dinlediği müzikler, onun müziğini besleyen şeyler nelerdir?
Bir şeye gıcık oluyorsam o şey benden iyidir ve onun, benden iyi olduğunu görünce sürekli devam etmem gerektiğini hissederim ondan daha iyi olmam için. İyi müzisyenler beni ileriye götürüyor. Ray Charles, BB King, Freddie King.. Freddie King bana çok şey öğretti, hissetmeyi öğretti. Eğer hissediyorsan varsındır. Notaların çok önemi yoktur,sadece his vardır. Senin bir duruşun bile histir. Solo atmayışın bile solo atıştır. Bunları Freddie King’ten öğrendim. Gitar vokal olarak örnek aldığım kişi John Mayer. İlk başta onu pek sevmiyordum, sonra o blues ruhunu ve çalıştığı kişileri gördükçe saygım arttı. Aynı anda iyi gitar çalıp iyi şarkı söylemeyi ben de çok severim. George Benson mesela, gitarda cümle kurar. Gitarist olarak o kadar çok cümle kurar ki o, sonrasında şarkı söyleşinde de bellidir. Raul Midon mesela, gitarla çaldığı şeyi ağzıyla da trompet yapar. Ben etkilendiğim insanları söylemeyi, kimden öğrendiğimi söylemeyi ve onları onure etmeyi severim.
Türk müzisyenlerden babam mesela, anlayış olarak ve sahne enerjisi olarak çok şey öğrendiğim biri. Babamın albümlerini dinleyip babamı aradığım oldu “Baba teşekkür ederim bu albümleri bize bıraktığın için.” diye.
Asım ağabeyin sahne duruşu, hem bir gitar virtüözü hem de şarkı söyleyen bir müzisyen oluşuna benzetiyorum sahne duruşunu..
Benzer yanlarımız olsa da benim duruşumun çok farklı olduğunu düşünüyorum. Zaten aynı olmamız hoş olmazdı. Bizi biz yapan farklılıklarımız ve bu güzel bir şey bana kalırsa. İnsanların bizi karşılaştırması hiç hoşuma gitmiyor. Ve yine insanların “Bu bunun oğlu olduğu için böyle çalıyor.” gibi yaklaşımlarından hiç hoşlanmıyorum. İleride benim çocuklarıma -müzisyen olmayı düşünürlerse- benimle karşılaştırılmalarını istemem. Benden etkilensin isterim, ama her zaman farklı bir şey olsun ve kendi yolu olsun da isterim. Çünkü olması gereken budur. Herkes kendi kafasında farklı müzisyendir. Her müzisyenin oğlu da müzisyen olmak zorunda değildir.
Evrencan Gündüz sürekli yeni videolar yüklüyor sosyal medya kanallarına, özellikle İstanbul’da sıklıkla canlı da çalıyor. Mutlaka canlı dinleyin, o sahne enerjisini tecrübe edin. Şayet mümkün eğilse de videolarını takip etmeyi unutmayın..
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCEAeqUMez149488Ig2TGNgw
Facebook: https://www.facebook.com/evrencangunduz/
Instagram: https://www.instagram.com/evrencangunduz/